To γαϊδουρινό γάλα είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδάρας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Αρσένος.

To γαϊδουρινό γάλα είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).

“Πρόσφατα, αναπτύχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαϊδουρινό γάλα, σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και προέκυψε διότι η σύνθεσή του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλατος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένος. Επισημαίνει δε πως, σε αρκετούς, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, στα χωριά, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διατροφή βρεφών, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τα σύγχρονα παιδικά γάλατα σε σκόνη.

Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι από την αρχαιότητα είχαν εντοπιστεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Εντούτοις, μέχρι τις αρχές της τελευταίας δεκαετίες οι διαθέσιμες πληροφορίες για της σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος, αλλά και τις πιθανές χρήσεις του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος και τις αναλύσεις, που εμείς έχουμε πραγματοποιήσει, προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).

Η λιποπεριεκτικότητά του κυμαίνεται από 0,28% έως και 1,82% και εξαρτάται από την εποχή του έτους. Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή μιας γαϊδούρας κυμαίνεται από 0.9 έως 1.7 λίτρα, ενώ η μέση ετήσια ποσότητα είναι 489±36 λίτρα με μέση διάρκεια αρμέγματος 295±12 μέρες.

“Επίσης, αν ανατρέξουμε- διευκρινίζει ο κ. Αρσένος- στη διαθέσιμη, σήμερα, επιστημονική βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε μία έντονη ερευνητική δραστηριότητα, με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία 5ετία έχουν δημοσιευτεί περίπου 60 εργασίες, αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν ότι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενήλικών ατόμων“.

Σε ό,τι αφορά για τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο επιστήμονας τονίζει ότι, την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία) εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλατος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Οι εκτροφές αυτές, που έχουν γίνει πλέον γνωστές στη χώρα μας- αποτελούν κατά τον ίδιο- το κίνητρο και λειτουργούν ως πρόκληση για τους επίδοξους εκτροφείς στην Ελλάδα. “Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των δημιουργών τους”, υπογραμμίζει ο κ. Αρσένος.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η εκτροφή των γαϊδάρων είναι μια επίπονη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες. Η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής γαϊδουρινού γάλατος μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, θα πρέπει κάθε επίδοξος ονοτρόφος να εξετάσει προσεκτικά τις δυνατότητες του εγχειρήματος.

Ο γάιδαρος αποτελεί αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος για το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης τα τελευταία εννέα χρόνια και, όπως τονίζει ο κ. Αρσένος, όλοι στο Εργαστήριο είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όπως άλλωστε βοηθούν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Αφετηρία της έρευνας αποτέλεσε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με ερευνητικό ίδρυμα της Γαλλίας, που στόχευε στη διερεύνηση της εξελικτικής πορείας του γαϊδάρου στις παραμεσόγειες χώρες.

“Όταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι, δεν υπήρχαν ερευνητικά δεδομένα για το συγκεκριμένο ζωικό είδος, με εξαίρεση τα πληθυσμιακά στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου”, διευκρινίζει ο καθηγητής.

Και προσθέτει: “Μελετώντας τα στοιχεία αυτά και επικοινωνώντας με αρκετούς συναδέλφους στις κατά τόπους νομοκτηνιατρικές υπηρεσίες διαπιστώσαμε μια σημαντική τάση μείωσης του πληθυσμού περίπου κατά 1000 ζώα ετησίως. Σήμερα, εκτρέφονται στην Ελλάδα περίπου 14.570 γαϊδούρια. Στη Θεσσαλία εκτρέφονται 801 γαϊδούρια, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν για τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, ενώ για το νομό Λάρισας δεν υπάρχουν δηλωμένα ζώα”.

Πηγή : ana-mpa.gr

Προβολές: 652

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Γάλα γαιδάρας

Το γαλα της γαιδαρας χρησιμοποιητε απο τον ανθρωπο σαν τροφη, φαρμακο και καλυντικο για χιλιαδες χρονια. Οι αρχαιοι λυβιοι απο οσο ξερουμε ηταν οι πρωτοι που ειχαν σταυλους με γαιδαρες για αρμεγμα. Οι πλουσιες κυριες της εποχης επερναν το μπανιο τους και εφτιαχναν μασκες προσωπου, βουτωντας το γαλα γαιδαρας σε ψωμι, για να αναζωογονησουν το δερμα τους.

Η Κλεοπατρα κρατουσε 300 θηλυκα γαιδουρια για τον λογο αυτο και οταν ταξιδευε ειχε μαζι της ενα κοπαδι γαιδουριτσες για το μπανιο της καθ' οδον.
Η Ποπεα η γυναικα του ρωμαιου αυτοκρατορα Νερωνα κρατουσε 500 γαιδουρακια για αρμεγμα τα οποια επισης ταξιδευαν μαζι της.
Ο Πλινιος ο πρεσβυτερος αναφερει τρεις χρησεις για το γαιδουρινο γαλα, αφεψημα, καλυντικη, φαρμακευτικη.
Ο Ιπποκρατης συνταγογραφουσε το γαιδουρινο γαλα για διαφορες παθησεις οπως ρυθμιση εμεινοριακου κυκλου, αρθριτιδα, δηλητηριασεις, πληγες, νευρικες διαταραχες και πολλες αλλες.

Απο τις αρχες του 19ου αιωνα σταυλοι γαιδαρων(asinerie) ειχαν εγκατασταθει στις περισοτερες Γαλλικες πολεις και οι τσοπανοι γαιδαρων αρμεγαν κατα παραγγελια περδιαβαινοντας στους δρομους με το κοπαδι τους. Καποιο καιρο μετα το ενδιαφερον για το γαλα τους μειωθηκε μεχρι που ο Dr. Jules Parrot ενας Γαλλος ιατρος υπευθυνος για τα προβληματικα μωρα στο νοσοκομιο Hopital de Enfants Assistes στο Παρισι ανακαλυψε πως το γαιδουρινο γαλα ειναι το εληξιριο για αρρωστα νεογεννητα.
Η πιπιλες οπως και η υγεινη ηταν αγνωστες για την εποχη και τα αρρωστα μωρα μετεδιδαν ασθενειες στις θυλαζουσες νοσοκομες ετσι ο Dr. Parrot εκανε το τολμηρο βημα να βαλει τα νεογνα για θυλασμο επανω στις θηλες των ζωων, παρα τις αντιδρασεις των ανωτερων του.

Η ερευνα του Dr. Parrot ειχε ως εξης, στην διαρκεια ενος ετους παρακολουθηθηκαν 86 ασθενικα μωρα. Εξι απο αυτα επιναναγελαδινο γαλα απο μπουκαλι εκ των οποιων μονο ενα επεζησε, 42 επιναν κατσικισιο γαλα κατ'ευθειαν απο την θηλη, επεζησαν 8.
Απο τα 38 που θηλαζαν απευθειας απο την θηλη της γαιδαρας γαλα, επεζησε ο εντυπωσιακος αριθμος των 28.
Ετσι λοιπον ο ιατρος εστησε εναν σταυλο για απευθειας θηλασμο μεσα στο βρεφοκομιο και τα μωρα τρεφονταν με αυτον τον τροπο πεντε φορες κατα την διαρκεια της μερας και δυο φορες μεσα στην νυχτα. Μια γαιδαρα μπορει να ταισει τρια νεογνα για πεντε μηνες.(Απο δημοσιευση του ιδιου στο Bulletin de l'Academie de Medecine, 1882)

Τα μωρα στην φροντιδα του Dr. Parrot επιβιωσαν θριαμβευτικα οπως και αμετρητοι αλλοι ανθρωποι ανα τους αιωνες.

Η συνθεση του γαιδουρινου γαλακτος εχει εκπληκτικες ομοιοτητες με το μητρικο, επιπλεον ειναι σημαντικη πηγη πρωτεινων, βιταμινων(Α, Β1, Β2, Β6, C, D, E), μεταλων(ασβεστιο, μαγνησιο, φωσφορος, σιδηρος και ψευδαργυρος)  καθως και fatty acidsimmunoglobulins, και alkylglycerols. Με μεσο ορο λιπους γυρω στο 1%. Και καθως ο παραγοντας βακτηριων ειναι σχεδον μηδενικος δεν υπαρχει λογος παστεριωσης οπου και χανονται τα περισσοτερα θρεπτικα συστατικα.

Μια ιατρικη εκθεση του 1988 που δημοσιευτικε στο περιοδικο The Brayer(τευχος Σεπ - Οκτ 2001) ανεφερε συνοπτικα πως η εσωτερικη χρηση του γαιδουρινου γαλακτος, ειναι χρησιμη στην θεραπεια γαστρεντερολογικων προβληματων, βρονχιτιδας, πνευμονικες μολυνσεις και νευρικης εξαντλησης.

Λικέρ και φάρμακο για δερματικές παθήσεις από γάλα γαϊδούρας

Το γάλα γαϊδούρας ήταν γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια καθώς χρησιμοποιόταν ως τροφή, φάρμακο και καλλυντικό.

Οι αρχαίοι Λίβυοι ήταν αυτοί που είχαν σταύλους με γαϊδάρες, από όπου λάμβαναν το γάλα για να κάνουν μπάνιο και να αναζωογούν το δέρμα τους.

Η Κλεοπάτρα επίσης όταν ταξίδευε είχε μαζί της αρκετά γαϊδούρια για να κάνει το μπάνιο της καθ’ οδόν.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πρότεινε το γάλα γαϊδούρας ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις ή τις ρυτίδες στο δέρμα.

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σύσταση του γαϊδουρινού γάλακτος πλησιάζει πολύ εκείνη του μητρικού ενώ το γάλα γαϊδούρας είναι θεωρείται ιδανικό για τις δερματολογικές παθήσεις όπως η ξηροδερμία και η ψωρίαση.

Τις πιο πάνω ευεργετικές ιδιότητες μελέτησε ο κ. Πιερής Γεωργιάδης στη Σκαρίνου της Κύπρου και απέκτησε τη δική του φάρμα από γαϊδούρες πριν μια δεκαετία.

Αν και η φάρμα αποτελούσε σημείο έλξης τουριστών ενώ τα τελευταία πέντε έτη λόγω των αυξημένων εξόδων συντήρησής της, γίνεται παραγωγή γάλακτος ενώ σύντομα αναμένεται και η παραγωγή λικέρ από γαϊδουρινό γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, ενώ η παραγωγή της φάρμας σήμερα ανέρχεται γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα.

Στη φάρμα υπάρχουν περίπου 90 γαϊδούρια, από τα οποία 5-6 γκρίζα και τα υπόλοιπα μαύρα.

Τα μαύρα παράγουν μόνο 100 γραμμάρια την ημέρα ενώ τα γκρίζα είναι πιο παραγωγικά.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, η τιμή για ένα λίτρο γαϊδούρας ανέρχεται μέχρι και 100 ευρώ.

http://www.econews.gr/2012/06/25/gala-gaidouras/

Απάντηση στη συζήτηση

RSS

Ψάχνεις κάτι ;

Loading

MYCOSMOS magazine

Συμπόσιο

Ψίθυρος στο αίμα

Ξεκίνησε από τον/την Mak Aroni στο ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΜΥΣΤΩΝ το Σάββατο. 0 Απαντήσεις

Οταν οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια

Ξεκίνησε από τον/την Φαύλος Κύκλος στο ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Τελευταία απάντηση από τον/την Βασίλειος Φωτίου 15 Ιουλ. 1 Απάντηση

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

scroll to the top